Skyddsvallen

Vandring 12/2024: 25 september. Skyddsvallen. 15 deltagare. 7 km.

Vid Höllviksstrand möttes vi kl 9. Det hade nyss regnat men nu var det ”torrevär” och ibland soligt. Först vid hemkomsten kom ett ösregn, så ”vi hade i alla fall tur med vädret”!

Vi gick till kanalen och över den till Västra kanalvägen och Ljungsätersvägen. Vid parkeringsplatsen vid Handikappbadet stannade vi och informerade oss om parkeringsappen. 1 timme får man stå gratis. Efter 1 okt är det gratis ända till april, tror jag. Jag tyckte att det var svårt att boka på appen sist jag var här. Jag får väl träna, men vänta till våren.

Vid handikappbadet var det renoverat efter stormen Babet natten mellan den 20 och 21 oktober 2023. Stormstyrkan tilltog och vattenståndet steg till nya höjder.

Mycket var helt demolerat då vi var här förra gången. Nu var bryggorna och rullstolsvägarna ner i havet nysnickrade. Bryggan vid kanalarmen var helt nygjord. Nu väntade vi med spänning på skyddsvallen.

Den är rapporterad som färdigbyggd. Ja, det är den verkligen! Vi hade inte sett var den fanns om vi inte vetat det. Den såg ut som en vanlig sandklitt (heter det så?) i naturen, fast ovanligt rak förstås, täckt med sand och sedvanliga strandväxter, en 300 meter lång naturvall. Man rekommenderar förstås att inte promenera eller cykla på den, vilket man redan sett spår av, hellre gå bredvid och utnyttja de två övergångar som man byggt. Vi utnyttjade båda.

Den ena gick vi över vid vår väg till stranden och den andra från stranden.

Nere vid stranden kunde vi konstatera att bryggan reparerats med en ny spång upp på den och säkert med flera bräder och räcken längs med den. Stormen med vattnet sköljde över stränderna och tog med sig sanden ut till havs. Bryggorna rasade, badhytterna likaså. Till slut stod de mest motståndskraftiga badhytterna på betongklossar och stålben med minst en halv meter luft mellan hytt och strand. Vilken underlig syn!

Badhytterna vid denna del där vi nu gick klarade sig dock för de ligger ganska långt från stranden men man valde tydligen att först bygga skyddsvallen just här. Eloge till kommunen som byggt den så fint!

Det finns mycket att läsa på kommunens hemsida om hur arbetet fortskrider och vilken expertis man anlitar. Allt är mycket intressant. Man förstår att det finns många andra ställen i världen där man har försökt lösa problemen med naturens krafter vid tillfälligt stigande havsnivåer.

Jag tänker särskilt på Backafloden 1872 som jag tidigt intresserade mig för efter ett besök på Bornholm som drabbades svårt liksom Skåne, Tyskland och övriga Danmark. Våra vänner i Rønne, som vandrarna besökt många gånger, hade flera böcker med bilder och berättelser om Backafloden, som jag inte tidigare hört talas om. Den är en av de värsta naturkatastrofer som drabbat södra Östersjön. Stormfloden svepte bort hela samhällen. Det kan inträffa igen. Förra årets händelser är en viktig varning.

Snart kom vi till Ljunghusens gröna stråk från Örnvägen till Ljungsätersvägen, vidare till kanalen och tillbaka till Höllviksstrand.

© Eva Marie Bramsved