Vandring 16/2019: 9 oktober. Hälsans stig i Lund. 19 deltagare. 8 km.
”Den nya busslinjen direkt till Lund från Höllviken måste provas!” Så resonerade jag och maken på hans födelsedag. Sagt och gjort! Vi steg på 103:an i Höllviken och hamnade efter 35 minuter i Lund, inte vid centralen utan i närheten av LTH, närmare bestämt på hållplatsen Professorsgatan. Vi vandrade efter kartan över Hälsans stig och upplevde platser i Lund som vi inte gjort tidigare. Detta måste vi göra med vandrarna, sa vi.
Därför träffades vi idag den 9 oktober i Höllviken kl 8.30 för att äntra bussen. Med den nya appen kostade resan för två och fler t.o.r. 90 kronor per person.
Från Professorsgatan gick vi direkt till Botaniska trädgårdens huvudingång. Parken är öppen dagligen 6-20 medan växthusen håller öppet 11-15. Där fick vi veta att det fanns en universitetsträdgård i Lund redan på 1600-talet. Den låg i Lundagård och användes för undervisning i medicin. På 1860-talet flyttades den till dess nuvarande plats under ledning av botanisten Jacob Georg Agardh. Idag odlas över 7000 arter här.
Genast såg vi Sveriges högsta och äldsta ginkgoträd. Jag fick inte med det i hela dess höjd på bilden. Det var verkligen imponerande stort. Vidare såg vi ett judasträd, en sumpcypress och
en katalpa, som jag fick med på bild.
De blåa blommorna som ser ut som krokus heter tidlösa eller nakna jungfrun.
Fortfarande blommade diadembusken.
Den vackra tegelbyggnaden rymmer palmerna under vintern. Kolet att elda med fanns förr förvarat i tegelbyggnaden bredvid.
Nu fann vi den första skylten som visade oss Hälsans stig.
Vi gick runt på egen hand, eller fot förstås, i parken och kom fram till en stor samling gamla träd och stubbar.
Där stod Birgitta och Vanja och önskade oss välkomna att fira deras 50:e och 100:e vandring med chips, nötter, godis och tillhörande god dryck. Vi lät oss väl smaka i det fina vädret.
På väg ut ur parken fanns en samling av skånska stenar. Tidens tand hade satt sig på dem i form av mossa och alger. Agneta passade på att studera glimmerskiffer från Västanå.
Genom Lunds gamla kvarter ledde oss skyltarna snart till stadsparken. Vid entrén såg vi det gamla observatoriet, som byggdes 1867 för studier i astronomi.
Nu var det dags för dagens kaffestund. Vad vore en äventyrsvandring utan dessa härliga pauser på trevliga ställen?
Platsen här är nyligen designad och byggd i flera plan med utsikt över dammen. Änderna kom förhoppningsfullt simmande i full fart för att få en liten smakbit. En skylt upplyste oss om att bröd inte är bra för andmagarna. Vi avstod alltså från att mata dem.
Det finns flera förlustelser i parken. Ett klätterberg intresserade oss. Vi gjorde fåfänga försök att upphäva tyngdlagen.
En ung lärare visade oss hur han nyligen besegrat berget. Idag misslyckades han dock.
Då hade vi större framgång på utegymmet. Här hade vi kunnat stanna länge.
Vi gick i riktning mot Allhelgonakyrkan genom centrala gamla Lund, ledda av Barbro vars kära mor bor i detta område. På Klostergatan vällde vi in på det nyöppnade Chocolateriet och njöt av den härliga doften. Något köp blev dock inte aktuellt.
I Allhelgonakyrkan pågick en orgelkonsert med en fåtalig publik. Hade vi satt oss i bänkarna hade vi säkert fördubblat publiksiffran.
Men nu var det hög tid att ta oss till järnvägscentralen och tåget till Hyllie och bussen till Höllviken. Löser man en 24-timmarsbiljett i appen kan man resa fram och åter med buss dit och tåg hem som man vill. Det går också bra att under dagen anlita lokalbussarna för samma pris. Det är väl överkomligt? Det lockar till fler Lundavandringar