Vandring 20/2014: 3 december. I juletid. 24 deltagare. 11 km.
Dagen började bra. Slutade bra också. Himlen var visserligen grå men vimpeln på Elsas flaggstång hängde stilla rakt ner. Temperaturen var 3 grader men med rätt kläder var det betydligt varmare inombords.
Vi möttes vid bussen som gick till Håslövs hållplats vid E6:an efter byte på Vellinge ängar. Vi klättrade nerför branten till den nybyggda vägen längs med E6. "Svårare än så här blir det inte idag!" Så småningom slapp vi bilarna i 110 km/tim och mötte traktorer i 30 i stället. Vi gick till Hermanstorp med vackra gårdar och ett stort hus i rött tegel och gesims.
Överallt såg vi rullar med halm, s.k. ensilage. Ibland är de inlindade i vit plast i många lager. Höet eller halmen ska få genomgå mjölksyrajäsning utan tillgång till syre.
Blommande växter fanns det en del av trots att det är vinter i almanackan. Jag såg massor av rölleka men även rödklöver, oxtunga och kamomill. Röda bär i mängd prydde hagtornsbuskarna. Ja, det finns en hel del att fröjdas åt ännu. Mest gläds vi förstås mest åt att vi vandrar genom det skånska landskapet vintertid och samtalar om livets alla händelser och tankar.
Vitkindad gås betade i mängd på åkern. Det kändes kusligt när de som på ett givet kommando alla flög upp och flyttade till en annan åker. "Kommer ni ihåg Hitchcockfilmen Fåglarna?" Sådan var stämningen i filmen också.
Vid Annedals gård stoppade vi och mindes ett trevligt besök i den lilla stian (vandring 18/2009). Onsdagar har man stängt i grönsakshandeln. Men snart är det dags för julförberedelser där. Jag citerar från deras hemsida: "Lördagen den 6 december slår vi upp portarna för årets julmarknad. Vi har blandat hantverk med matverk i en härlig kombination och kaffet doftar i kapp med årets glögg. Kören sjunger kl 14. Porten är öppen mellan 10 och 16."
Så smet vi in på en liten stig vid Andreagården och hälsade på de vackra ridhästarna. Via denna genväg kom vi lite snabbare till Räng Sandsvägen. Äldre och mer fallfärdiga pilar än här finns nog inte någon annanstans. Men husen och gårdarna är mycket välvårdade och granna att beskåda. Är man sugen på bubbelbad utomhus i vinter kan man ta in på Harmonigården. Där kan man även få massage och annan kroppsbehandling.
Vid en fyrlängad gård vek vi in på en stig som leder till en telemast men även till Almaregården bakvägen.
Först möttes vi av en hönsgård med spräckliga skånska blommehöns. Äggen de värper får man stå i kö för att få tillgång till, ekologiska så det förslår.
De två getterna av lantrasen Göingeget är trevliga att hälsa på. Det finns bara några hundra kvar i Sverige, så man får vara rädd om dem och absolut inte mata dem.
Så här i jultider är det extra mysigt på Almaregården med julgranar överallt, upplysta av fladdrande eldar på behörigt avstånd.
Extra mysigt blev det av att Carin serverade glögg med tillbehör för att fira sina 50 gånger med Äventyrsvandrarna. Tack också för goda lussebullar som maken bakat!
Vid Bärnstensmuseet läste vi på informationsskylten om Kämpinge vall. Den är 600 meter lång och uppbyggd med torv och sand. En mur med kalksten förstärkte senare anläggningen. Vid en arkeologisk utgrävning 1938 daterade man området till sen vikingatid och tidig medeltid.
Sedan gick vi "raka vägen" till Höllviken. Vi passade förstås på att gå genom skogen vid Fritidsvägen. Det är ett nästan osannolikt område mitt i bebyggelsen.