Arken

Vandring 9/2008: 7 maj, Arken. 12 st. 6 km.

PICT9409

I onsdags styrde vi färden över Sundet till Danmark. Det är väldigt lätt att komma dit, särskilt om man åker med buss 300, som går över Svågertorp. Vi tog bussen som går kl 8.36 från Höllviken. Man löser biljett ombord ända till slutstationen i Danmark, tur och retur samt duo. Då har man utnyttjat alla rabatter. På buss 300 kan chauffören alla tarifferna, vilket kan vara problem på de andra bussarna. I vårt fall kostade resan 235 kr per person. Vi bytte tåg på huvudbangården i Köpenhamn och steg av i Brøndby Strand.


Det var 12 personer. Vi gick långsamt, för vi hade gott om tid. Det var inte svårt att dra benen efter sig, stanna ofta och titta på intressanta saker. Först var det körsbärsträden på Brøndbyboulevarden vilka blommade med rosa blommor i mängd. Minst hundra träd i två rader.

PICT0079

Vi gick rakt ner mot stranden i Køgebukten. Det är en "kunstig" strand, inte konstig utan konstgjord. Den konstruerades för ca 30 år sedan. Stranden hade eroderat och stora sandbankar byggts upp en bit ut i havet. Man beslöt att fortsätta naturens arbete och fylla upp sandbankarna mera, gräva ut området mellan dem och stranden och på så sätt få fem insjöar och en ny sandstrand utanför. Sanden sögs från Køgebukten, sten till barriärerna kom från Skåne. Det blev dessutom fyra idylliska småbåtshamnar. Vi tyckte att området var mycket fridfullt. Stora svanar höll till i sjöarna tillsammans med många andra fåglar. Skolbarn hade friluftsdag med kanotövningar. En kanot hade precis kapsejsat. Det var säkert naturguiderna som tränade barnen. Skulle en sådan "landvinning" vara möjlig i Sverige, t.ex. i Kämpingebukten? Eller vid Löderup? Ja, den frågan diskuterades livligt.

PICT9434

Väl nere på stranden konstaterade vi att det var precis "som himma". Hav och sand. Ljuvligt med en blå himmel och värmande sol därtill. Många nya bryggor ledde ut förbi stenar och sjögräs i strandkanten. På ett tillfälligt bord i form av en ilandfluten lastpall serverades Danmarks nationaldryck, gammeldansk, den mest sålda spritdrycken i Danmark. Stämningen blev än mer uppsluppen och vi fick höra historier om dryckens medicinska egenskaper. 29 olika örter och kryddor bidrar till nyttigheten. På originaletiketten som inte är tillåten i Sverige, står att läsa: Gør godt om morgenen, efter dagens dont, under jagten, på fisketuren eller som apéritif.

Framför oss såg vi segelbåtarna i Vallensbæks lystbåtshamn. Där ligger restaurang Krabben som var vårt första etappmål. På slaget halv tolv klev vi över tröskeln och anmälde vår väntade ankomst. En kvart senare stod 8 Stjerneskud och 4 Pariserbøf framför oss och frestade med vackra färger och dofter. Det var precis lika gott som det såg ut. Efter aväten måltid skulle notan delas. Då kom det fram papper och penna och räknare med extra stora tangenter. Vi fick veta att svenska och danska kvinnor vill dela på notan på ett rättvist sätt medan männen delar tvärs av. Vad gjorde vi då? Jo, vi delade tvärs av. De som druckit vatten till maten fann sig i att pröjsa de andras vin och öl. Tack för det! 

Kosan ställdes mot den skeppsliknande byggnaden som hägrade i fjärran. På vägen dit kände vi en angenäm doft, som vi inte kunde bestämma. Jag kan nu avslöja källan. Jag kände precis samma doft på kvällen när jag gick i vår uppfart ... doftolvon.

PICT9475

Skeppet var Arken, som "strandat" för tolv år sedan och blivit ett välbesökt museum. Arkitekt var den 25-årige Søren Robert Lund. Nu är det tillbyggt och ett av Danmarks största museer.

Vårens utställning heter "Skagensmalerne - i nyt lys". Är målningarna autentiska ögonvittnesskildringar eller iscensatta konstverk? Denna fråga sätter utställningen fokus på. Konstnärerna ville skildra verkligheten men samtidigt arrangerade de sina motiv och modeller för att berätta en historia. Målningarna var präglade av tidens inställning till konst, konstnärer och andra människor. P.S. Krøyers mästerverk "Hip, hip, hurra! Kunstnersfest på Skagen" är utställningens huvudverk. Därutöver presenterar utställningen 96 verk av de övriga kända Skagensmålarna. Fram till 1 juni kan man se dessa tavlor på Arken.

"I nyt lys" innebär att vi får se hur konstnärerna ser på lokalbefolkningen och vice versa. På en enda målning ser vi konstnärerna och fiskarna på samma bild. På flera målningar ser vi de avbildade personerna iaktta en mer eller mindre dramatisk händelse utanför bilden, en för mig ny upplevelse. En händelse kan skildras genom personernas minspel. Som t.ex. på Anchers målning "Fru Krøyer går forbi Kristoffers hus". Skagenborna log åt de "spøjse kunstnerkrukker der drev yndefult runt i byen". Liksom på hans "Vil han klare pynten?", "Klarar han att runda udden?". Fiskarna, 12 till antalet liksom Jesu lärjungar, som också var fiskare, spanar ut till havs och är beredda att rädda liv.

Efter dessa spännande upplevelser återstod endast hemresan. Buss till Ishøj, tåg till hovedbangaarden, tåg till Svågertorp, buss till Höllviken. 6 km gick vi allt som allt.

© Eva Marie Bramsved