Vandring 14/2011: 14 september. Majsvandring. 17 deltagare. 12 km.
Väderutsikterna var inte de bästa för dagen. De besannades!
Vi började med träff på Toppens parkering. Kungshögen var nästa anhalt. Där återgavs sedvanlig berättelse om husurnan som hittades i högen vid utgrävningen 1890. Urnan är en askurna av bränd lera i formen av ett hus. Högens betydelse vid slaget vid Foteviken 1134 rekapitulerades. Se vandringen 11/2009.
På cykelvägen till Kungstorp hade vi den skarpa vinden behagfullt i ryggen. Över vägen marscherade vi raskt till Slättviks gård, där majsförsäljning annonseras via en röd brandbil. Där väntade Sven Ingvar Olsson och hunden på oss klockan 10.
Gården säljer majs och pumpor varje dag under augusti och september. Det är högsäsong. Majsen är på topp just nu, sötare än någonsin. Pumporna har fascinerande färger och former. Han berättade för oss gårdens historia. Den har varit i släktens ägo sedan 1600-talet, fastän utflyttad hit från Håslöv vid enskiftet 1805.
Sven Ingvar har specialiserat sig på majs, både odling och maskinellt. Han erbjuder tjänster till andra odlare med sina specialdesignade maskiner. Han både sår och skördar åt dem.
Majs har sitt ursprung i Sydamerika. Det finns hundratals sorter. Man framställer både mjöl och olja därur. Det är ett sädeslag eller gräs om man så vill, som är glutenfritt. Svensk majs är ett bra miljöval. Innehållet är protein, fett, kolhydrater, fibrer, vitaminer och mineraler av olika slag. Sockermajsen är bara en liten del av Slättviks odling. Fordermajsen är betydligt mer omfattande.
Fodermajskornen är föda åt höns och grisar. Många har fördomar om majs som man anser vara grisföda. Vi människor tycker mycket om sockermajsen som vi kokar och äter med smör och salt. 3 minuter i mikron, så gnager vi av kornen och njuter. Hunden gillade också den råa majskolven. Sven Ingvar själv skär av kornen och gör majspytt med bacon. Han säger att dieten känns lite i magen.
Ett busregn kom över oss, så vi fick inta vår fika i Sven Ingvars uterum. Där berättade han vidare om bl.a. prydnadsmajs. Man kan odla majs år efter år och behöver inte tänka på det fyraåriga växelbruket som andra grödor kräver.
Varje planta ger allmänt endast en majskolv. Resten mals ner och blir näring åt nästa års skörd. Trådarna under blasten leder var och en till ett majskorn. Varje tråd är i toppen en honblomma som måste pollineras för att utveckla kornet. Vipporna i plantans topp är hanblommor. Om man vill odla majs i sin trädgård är det bäst att plantorna växer i en fyrkant för att pollineringen ska ske säkrast och effektivast.
I regn gick vi vidare från Slättviks gård till ridstigen i närheten. Ridstigarna är ett resultat av Vellinge Ridstigsförenings verksamhet. Man får även vandra på dem, vilket vi gjorde idag vid flera tillfällen, men rida får man endast göra om man är medlem i föreningen.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Vid Stora Hammars gamla kyrka gjorde vi halt och gick omkring på kyrkogården och hade olika berättelser som vi delgav varandra. Konfirmation, dop och vigsel var temat. Kyrkan är från 1100-talet och låg under en tid i malpåse. Orsaken var att den nya kyrkan i Höllviken blev byggd och invigd år 1902. Rivningen av den gamla godkändes av Riksantikvarieämbetet. Men den revs inte utan fick stå kvar och förfalla under namnet Ödekyrkan.
Det startades en insamling för att upprusta kyrkan och 1929 återinvigdes den. Det var medlemmar av Rängsläkten Lovén som gjorde dessa insatser för kyrkan, som därigenom blev släktens minneskyrka. Det är vi tacksamma för.
Vidare på ridstigar gick färden ända till Kämpinge by och Höllviken C. I blåsten darrade åtskilliga kvarglömda exemplar av sommarens blommor. Vi fångade några av dem på bild.