Asken Yggdrasil

Vandring 1/2018: 31 januari. Asken Yggdrasil. 21 deltagare. 8 km.




Nu var det dags för att välja årets tema. TRÄD, dels på grund av vårt trädintresse sedan länge genom boken Trädens knoppar som Studiefrämjandet sponsrat oss med, dels för gåvan nyligen från Trelleborgs kommun till alla deltagarna, 17 skånska lövträd. Vi beslöt att finna ett träd på vår väg idag som vi skulle utse till dagens lövträd. Det blev en ask, därav namnet på dagens vandring.






Men först tog vi buss 181 till Trelleborg C. Trelleborgs centralstation byggdes om och nyinvigdes i december 2015. Då var vår egen Marianne med Trelleborgs musikkår och spelade. Här kan man se en film från det tillfället:

https://www.youtube.com/watch?v=XIlegmcj_SE&feature=youtu.be

Väl framme trodde jag att jag kommit på en fin idé; vi skulle hoppa på buss 190 och åka en halv kilometer på väg till Gislöv. Jag tänkte att vi skulle slippa en ganska tråkig stadsvandring längs järnvägsspåren. Men då grep busschauffören in. ”Den korta biten kan ni väl gå!” Hjärtligt skratt utbröt bland deltagarna. Så var det med den idén!

10 minuter senare var den korta biten avverkad och vi befann oss på Östra Förstadsgatan med små fint renoverade gatuhus. Genom tunneln under järnvägen, så var vi nere på stigen vid stranden. Den sydliga vinden friskade i och kylde ner högra ansiktshalvan ordentligt. Vi tävlade om vem som skulle ha rätt i sin förutsägelse om när regnet skulle komma. Kl 11, halv 12 eller 12.



Östra Stranden, ja, så heter vägen, är alltid trevlig att gå på och titta in i de små fina trädgårdarna. Huset med nummer 87 är det absolut minsta hus man sett. Jag gissar att det finns en byggnad till på baksidan som man inte ser.



”Nu är vi i Åhus!” sa Marianne som är bosatt i närheten. Den lilla stadsdelen har troligen fått sitt namn för att en å rinner förbi just där. Ån är Dalköpingeån. Den gör en meandrande resa genom slätten. Man får reda på en hel del intressanta saker i boken Trelleborgs Natur- och kulturmiljöplan. Bland annat står det att Dalköpingeån är en av Sydsveriges bästa reproduktionsvatten för en havsöringsstam vid namn Salmo trutta. Längs ån förekommer också den sällsynta gulhämplingen samt många andra småfåglar.



Christina ropade till. Hon hade hållit utkik efter ett träd som skulle bli dagens träd. Det var inget dåligt exemplar av ASK som hon upptäckt. En kraftig stam, många grenar på stammen och stora svarta knoppar. Ja, nog var det en ask alltid. I vår barnbok Trädens knoppar heter den Aska Svart. Knoppen liknar en hjortklöv, så den är lätt att känna igen.





När en honlig ask har satt frukt kan man få känslan av att den är översållad av hängande fladdermöss. 





Asken är kungen bland träd, den kommer sist och går först. Den fäller löven när de fortfarande är gröna. De är mycket näringsrika och används som foder åt djuren på vintern. I den nordiska gudasagan skapades de första människorna av ett träd. Mannen Ask av en askstock och kvinnan Embla av en alstam. I Eddorna höll gudarna dagligen rådslag under en ask. Yggdrasil var världsträdet.



Nu passade Marianne på att berätta om den kommande fullmånen om cirka 4 timmar. Den är remarkabel för det är den andra fullmånen i januari, en sk blå måne. Den är också en supermåne. Månens bana runt jorden är inte helt cirkelrund. Månen befinner sig ibland lite närmare jorden. En supermåne är ungefär 14 procent ljusare. Det kommer idag även att bli en blodmåne på vissa platser, en total månförmörkelse. Jordens skugga ligger över månen och färgar den röd. Misströsta inte. Vänta till den 21 januari nästa år. Då får vi en riktigt bra månförmörkelse igen.



Tina berättade med entusiasm att hon brukar meditera vid fullmåne. Då blir det extra meningsfullt.






En flock gräsänder hade hittat en vik med lugnt vatten. Kanske är det en sel, ett ord som ofta förekommer i korsord. Gräsänderna bildar par på hösten och är oftast trogna varandra hela livet. Ve den hanne som försöker erövra en annans hona.




Promenaden förbi Dalköpinge naturreservat var denna gång inte förenad med studium av orkidéer. Detta får vänta till juni månads vandring. Nu låg ängarna i dvala. Man kan knappast föreställa sig vilken aktivitet som finns under grässvålen. Majnycklar i mängd som samlar kraft att titta fram när tiden är inne.




I Gislövs hamn är vi välbekanta med bord, bänkar och stolar lämpade för lunchpauser. Vi flyttar och möblerar om så att alla får sitta bekvämt och i lä för vinden. Lä och lä, nu friskade vinden i ytterligare och vi skönjde de första regndropparna på betongplattorna. De som gissat på kl 11 fick rätt!




Nu blev det fart på vandringsledaren. Plan B sattes i verket. ”Buss 2 går från Gislövs Strandväg om trekvart. Var redo då!” Vi åt färdigt i lugn och ro, plockade bort möblemanget och tog oss upp till vägen. God tid till bussen! Traskade två hållplatser mot Trelleborg. Så kom bussen, vi steg på klädda i våra färggranna våta caper, löste biljett till Höllviken och Skanör.




Bytte buss vid Trelleborg C och satte oss tillrätta i en halvtimme. Trelleborgarna promenerade hemåt i regnet. Allt gott och väl

© Eva Marie Bramsved