Vandring 3/2017: 15 februari. Runt brasan. 22 deltagare. 8 km.
Vi åkte den korta biten från Höllviken till Kämpinge by med buss 181. Därefter gick förbi Almaregården som tyvärr är stängd fram till den 15 mars, annars hade vi tittat in som vi brukar när vi går förbi. Vi har många fina minnen där, sabrering (vandring 16/2008) och glögg (vandring 20/2014) t ex.
Sedan gick vi till Brosts Bärnstensmuseums vägutställning som visar en mängd skräp som hittats på stranden utanför, allt arrangerat på ett konstnärligt och charmigt sätt med intressanta kommentarer på skyltarna.
Så fortsatte vi mot söder och ängen där Kämpinge gymnastikförening har sin sommargympa.
Då var vi nära stranden och gick mot nordväst längs stranden med det rika fågellivet. Här en bild som jag tog för lite sedan.
På den nya bryggan fanns isavlagringar som minnen från det höga vattenståndet för drygt en månad sedan.
Vi gick vidare längs stranden i det soliga vädret med nästan ingen vind och vi småpratade till ackompanjemang av ett stilla kluckande i vattenbrynet.
Hela vägen till kanalen gick vi - nästan, tills vi plötsligt gick upp i sanddynerna mellan badhytterna till en liten grind med texten Lillegård.
Därinne på tomten sprakade en brasa i mitten av en ring av stolar och bänkar. Det var Kerstin, keramikern, som på detta sätt hälsade oss välkomna till vår kaffestund. Jag gladde mig väldigt mycket åt denna kärleksfulla överraskning. Vi åt och drack och pratade och var glada. Kerstin, du utnämns till dagens Söderslättskvinna! Efteråt fick vi åter tillfälle att beskåda Kerstins krukor och skålar. De är verkligen fina.
Vi sa tack och adjö och gick till kanalskogens stig mellan draktänder och bunkrar.
”Här bor jag”, sade Tina. ”Kom in och hälsa på. Mannen sitter kanske och solar. Det bjuder vi på!”
Hon har en stor tomt med många roliga detaljer som man hittat på och byggt under årens lopp.
Nästan framme vid Falsterbokanalen vek vi av åt höger in på Västra Fädriften, vägen som en gång användes för att diagonalt och snabbast ta sig från Ljunghusen till Kämpinge och vidare till Trelleborg (se vandring 18/2015). Vid Gyaområdet valde vi Pilevägen och sade adjö till Inga-Lill vid hennes bostad. Så var vi nästan framme och åter vid Höllviken C, där dagens resa börjat.