Vandringar 2014

 
 
Tillbaka../Aventyrsvandring/Vandringar_2014.htmlhttp://www.apple.com/se/shapeimage_2_link_0
Skriv ut16._Lang_skolvag_files/Vandring%2016-2014.pdf16._Lang_skolvag_files/Vandring%2017-2011.pdfshapeimage_3_link_0

Vandring 16/2014: 8 oktober. Lång skolväg. 24 deltagare. 10 km.



Vandringen till historien idag blev den till Falsterbokanalen och platsen för Ljungsäters sjukhus, vilket byggdes där år 1921. Under 20 år kunde man ta emot ca 100 patienter med sjukdomen tuberkulos. Det var en folksjukdom där vården krävde ro och stillhet. Rätt kost och frisk luft var också viktigt. Det byggdes sanatorier runt om i landet, särskilt nära havet.






Badstranden ansågs läkande för de sjuka. De som inte själva kunde ta sig dit kunde åka på en spårväg på bårar de hundra meterna som skilde sjukhuset från stranden. Många patienter var barn. Man ville utvidga verksamheten men så kom kriget i september 1939. Tyska minor runt Falsterbohalvön gjorde att man beslöt att bygga en kanal genom den smala delen av näset.







Sjukhuset lades ner. Några av paviljongerna finns dock kvar på Ljungsätersvägen. Vi gick på jakt efter dessa. Kan det vara en av dessa gamla byggnader som rymde sjukhuset och administrationen?








Före 1940 fanns det alltså inte någon kanal. Skolbarnen från Ljungsätersområdet gick i Kämpinge skola. Barnen fick traska längs stranden i ur och skur. Agnetas morbrors klasskamrat var ett av dem. Efter 7 skolår kunde han stoltsera med att ha gått en sträcka motsvarande 1/3 runt jordklotet bara till och från skolan!








Vårt nästa delmål var Ingrids hem i Ljunghusen. Där hade hon och Elsa dukat upp till fest, Elsas 150-gångers och Ingrids 100-gångers. Vi hyllade de flitiga vandrarna. Vi tackar för allt som trakterades. Recepten på morotskakan och ostnötterna kan läsas här nedan.








Så var det bara att påbörja återtåget till Höllviken. Det gick med lätta steg. Läsaren kanske undrar varför nästan alla vandringar är 10 km. Jag kan avslöja att jag ändrar och trixar med kartan för att uppnå detta mål.  Det lyckas nästan alltid.





INGRIDS MOROTSKAKA

Smeten

4 ägg

350 g finrivna morötter (ca 6 dl)

2,25 dl matolja (raps)

4,5 dl vetemjöl

4,5 dl socker

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1 tsk kanel


Ostglasyren

100 g philadelphiaost (Ingrid tog 200 g)

0,5 dl mjukt smör

2,25 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker


Smöra och bröa en form med löstagbar botten, 24 cm, i diameter. Vispa med elvisp ägg, morötter och olja poröst. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör försiktigt ner blandningen i morotsmassan. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen 60-70 min. Lägg ett bakplåtspapper i bottnen av ugnen eftersom oljan i början av gräddningen kan läcka lite ur formen. Lossa formens kant och låt kakan svalna, stjälp upp den och ta bort formens botten. Vispa med elvisp ihop ost, smör, flor- och vaniljsocker till en jämn fin glasyr. Bred den över kakan och dra mönsterränder med en gaffel.


ELSAS OSTNÖTTER

100 gr hasselnötter (rostas i ugnen och skalas) Hacka dem mycket grovt.

200 gr smör

3 dl vetemjöl

1/2 dl potatismjöl

2 dl riven lagrad ost (blanda gärna med lite parmesanost)

3/4 tsk salt

1 kryddmått bakpulver.

 

Arbeta ihop alla ingredienserna på bakbordet. Låt degen vila kallt en stund om den känns kladdig, annars går det bra att genast göra en lagom tjock rulle, som får vila på mjölat skärbräde i kylen. Skär sedan lagom stora bitar (storlek som en sockerbit t ex). Lägg dem - gärna tätt - på bakpappersklädd plåt. 200 grader 10-12 minuter.