På krigsstigen

 
 

Vandring 2012: 29 juli. På krigsstigen. 39 deltagare. 4 km.


Denna vandring hade jag länge planerat att få göra tillsammans med Leif Högberg, militärhistoriker från Skurup. Han sade mig för några år sedan att det var underligt att Vellinge kommun inte gjorde något för de turister som är intresserade av militärhistoria. Vi har ju det mest sevärda och ännu intakta militärminnet i Skåne. Nåja, redan lite senare påbörjades plomberingen och rivningen av några bunkrar vid Falsterbokanalen.
I Europa finns det en turism av stora mått kring krigsminnena. Jag har själv åkt med bussresa till Normandie när man uppmärksammade 50-årsdagen av landstigningen i Normandie 1944.Sagt och gjort. Vi hittade på en slagkraftig rubrik. "På krigsstigen i Höllviken", en vandring längs den väl befästa Falsterbokanalen är en militärhistorisk upplevelse som saknar motstycke i Skåne.


Leif Högberg och Studiefrämjandet i Trelleborg nappade på idén. Det kom in många anmälningar. Det stod t.o.m. en notis i Sydsvenskan. Så satte vi igång på eftermiddagen en fin sommardag.


Leif Högberg stannade vid de olika värnen längs Falsterbokanalen och informerade om byggandet av dem samt tankarna bakom. Även kanalbygget fick sin historia berättad.

Vi fikade i solskenet mitt bland "draktänderna" vid Östersjöstranden. Återfärden gick i skogen innanför kanalen och slutade bland "cementpianon" vid Falsterbovägen.Leif Högberg berättade hela tiden fritt ur sitt rika historiska material. Det var en fröjd att lyssna. Detta gör vi om, sa vi, här eller på annan plats.


Tack Leif!


Leif Högbergs intressanta hemsida är www.bunker.nu.