Äventyrsvandring

 
 

Jag bor i Kämpinge, Höllviken i Skånes sydvästra hörn. Det finns så mycket man kan göra på sin fritid. Man kan gå på teater, film, lära sig något språk, gå på gymnastik och träning, spela bridge, tennis och golf. Allt är trevligt och bra. Men man kan också göra nästan ingenting, ta på sig kängorna och gå ut nånstans, vara ute i flera timmar, andas, iaktta, lyssna, umgås med medvandraren, bli intresserad av vad man upplever, ta reda på mer, ja, så är man fast.


Jag bad några vänner gå med ut en vinterdag 2005. Nästa gång var det fler som ville med. Och ännu fler. Jag tycker att det är kul att hitta nya ställen att utforska. Härigenom får jag också användning för all rolig erfarenhet jag har från de femton åren som ledare i Friluftsfrämjandet och den utbildning till Äventyrsguide som jag hade förmånen att genomgå.


Kartor har länge varit mitt stora intresse för att planera och genomföra turer i vårt landskap. Man får pussla med kartan och klockan och till slut har man en ny vandring med start vid en busshållplats och mål vid en annan. För vi åker alltid buss till och från. Skånetrafiken är alltså en förutsättning för våra aktiviteter. Man bestämmer att träffas vid bussen t.ex. kl 9. Så åker man till en hållplats, t.ex. Skegrie Byaväg, Stefan Löfvings väg i Skanör eller Dalaro vid Vellinge, vandrar några timmar och tar bussen hem ca kl 13. Så gör vi varannan onsdag.


Vi kallar oss Äventyrsvandrare, för det är ingenting som avskräcker oss. Varken väder, vind eller temperatur. Terräng, strand och äng, ja, vi tar oss fram överallt där man får gå.


Studiefrämjandet i Trelleborg hörde talas om oss. Där tyckte man att det var kultur vi sysslade med. Javisst är det kultur. Natur och historia är väl kultur. Då fick vi möjlighet att få en bok som heter Trädens knoppar. Det är väldigt lärorikt att ta reda på ett träds namn genom att enbart titta på knopparna.


Den fysiska prestationen är inte det viktigaste, utan det är umgänget med alla trevliga personer under vandringens gång. Självklart blir det nästan alltid en fikapaus på någon plats i naturen. Mitt fotointresse har vuxit under tiden. Emellanåt tar jag en bild av vandrarna på väg eller något annat trevligt motiv som dyker upp. Med tiden har det blivit många bilder. Några av dem kan man se på denna hemsida.


Vi kan inte vara fler deltagare i gruppen, men jag uppmanar dig, som vill göra något liknande, att starta en egen grupp.


I coronatider är vi helt nöjda med att vandra i Höllviken, Kämpinge och Ljunghusen. Här finns det oerhört mycket natur och kultur. Stränder, ängar, skogar, åkrar, trädgårdar och historia. Spår av djur och en fin flora.


Häng med på hemsidan!

 

Äventyrsvandringar i

Skåne sydväst


© Eva Marie Bramsved


Webmaster:

Bramsved Vision StudioTemat för år 2022 är

”Tillsammans”

Idéer kring vandringarna

 

Faktaruta

T.o.m. vandring 15/2022 har vi vandrat 354 gånger.

Vi har varit sammanlagt 6.527 deltagare.

Vi har gått tillsammans 63.555 kilometer (158,6 % av jordens omkrets).

Vandringar runt

Skånes kust

åren 1997-2001

Till ny hemsida klicka

HÄR